Napój czosnokowy:

Składniki:

- Ok. 26 ząbków czosnku

- 3 cytryny

Przygotowanie:

1. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

Cytryny sparzamy i wciskamy sok. Mieszamy z czosnkiem.

2. Do mikstury wlewamy ok. 1 litra przygotowanej ciepłej wody. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do ciemnej butelki i odstawiamy na 2-3 dni.

 

Rada:

Napój będzie znacznie smaczniejszy i tak samo zdrowy, gdy dodamy do niego 6 łyżek miodu. Miksturę przechowywujemy w chłodnym miejscu.

 

 

 

Karp w śmietanie

 

Składniki:

- ok. 1kg karpia

- pęczek natki pietruszki

- 0,5 l śmietany 18%

- vegeta

- sól

- mąka

- olej do smażenia

 

Przygotowanie:

1. Karpia oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w dzwonka. Prószamy mąką z obu stron i kładziemy w chłodne miejsce.

2. Dzwonka obtaczamy w mące (nadmiar strzepujemy).

Na patelni z rozgrzanym olej. Ryby smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy do garnka.

3. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i obrywami listki. Drobno siekamy. Ze śmietaną dodajemy do usmażonej ryby. Doprawiamy vegetą. Dusimy ok. 10 minut.

 

KONTAKT

 

Prudnicki Uniwersytet III Wieku

ul. Prężyńska 3- 5- 7

48- 200 Prudnik

 

Telefon: 600 - 910 - 360

             609 - 827- 791

             603 - 827- 632

 

Adres e- mail: utw@vp.pl