Napój czosnokowy:
Składniki:
- Ok. 26 ząbków czosnku
- 3 cytryny
Przygotowanie:
1. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Cytryny sparzamy i wciskamy sok. Mieszamy z czosnkiem.
2. Do mikstury wlewamy ok. 1 litra przygotowanej ciepłej wody. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do ciemnej butelki i odstawiamy na 2-3 dni.
Rada:
Napój będzie znacznie smaczniejszy i tak samo zdrowy, gdy dodamy do niego 6 łyżek miodu. Miksturę przechowywujemy w chłodnym miejscu.
Karp w śmietanie
Składniki:
- ok. 1kg karpia
- pęczek natki pietruszki
- 0,5 l śmietany 18%
- vegeta
- sól
- mąka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Karpia oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w dzwonka. Prószamy mąką z obu stron i kładziemy w chłodne miejsce.
2. Dzwonka obtaczamy w mące (nadmiar strzepujemy).
Na patelni z rozgrzanym olej. Ryby smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy do garnka.
3. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i obrywami listki. Drobno siekamy. Ze śmietaną dodajemy do usmażonej ryby. Doprawiamy vegetą. Dusimy ok. 10 minut.